Community Art Zwolle is een project waarin drie teams met een Zwolse wijk gaan samenwerken om de buurt met elkaar te verbinden. Elk team bestaat uit een maker, producent en coach die gedurende 4 maanden deelnemen aan uitgebreide trainingen in het Community Atelier. Terwijl de teams alles leren over community art, gaan ze meteen aan het werk in hun gekozen wijk. Deelnemers worden geworven vanuit de wijk en worden door de teams uitgedaagd om hun creativiteit in te zetten. Via community art kunnen mensen met elkaar in contact komen en zich verder ontwikkelen.

Het eerste project wordt begeleid door oud KASKO makers Sjoeke-Marije Wallendal vanuit KASKO. Dit team bestaat uit Anne Peters en Anne Weges. Anne Weges heeft docent theater gestudeerd aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Na haar opleiding is ze als snel aan het werk gegaan als theatermaker en als theaterdocent. Naast dat ze zich richt op de (muziek)theaterwereld, richt ze zich ook op de creatieve sector als geheel. Zo werkt ze ook aan het verbinden van creatievelingen in Zwolle. Anne Peters studeerde in 2022 af aan de opleiding Muziektheater aan het ArtEZ Conservatorium. Nu is zij werkzaam als actrice, zangeres en muziektheatermaker. Zo heeft ze onder andere gespeeld op festivals zoals Karavaan en Hoogte 80, was ze werkzaam als actrice bij Het Houten Huis en theatergroep Kwatta en was ze regieassistent van Eef van Breen.

 

Anne Peters en Anne Weges presenteren samen Talkshow De Derde Helft. Een muzikale talkshow waarin zij in gesprek gaan met de vaste tafelgasten van VV Berkum over: De structuur van de vereniging, een reis door de geschiedenis van toen tot nu, vrouwenvoetbal, die-hard vrijwilligers en de jeugd. Er is livemuziek van Jubal, met als afsluiting de release van het nieuwe verenigingslid geschreven door Anne Peters.

Het tweede project wordt begeleid door Jolan van de Waeter vanuit Cultuur in de Wijk. Dit team bestaat uit Sjoukje Gootjes (Links op de foto) en Elise Doll (rechts op de foto). Sjoukje Gootjes is kunstenaar, zij houdt zich vooral bezig met het maken van kunstinstallaties. In haar eigen maakproces staat gevoel en intuïtie centraal. Elise Doll is theatermaker en drama docent en in dit project betrokken als creatief producent. Met haar stichting Meraki Theaterproducties maakt zij theaterproducties met een maatschappelijke en journalistieke inslag vanuit de hedendaagse realiteit. Samen gaat dit team aan het werk in de wijk Assendorp.

 

Zij presenteren op 5 juli van 19:00 uur tot 21:00 uur Het Slakkenhuis als een festival in Thorbecke bij Bedrijf in de Pierik. Iedereen is welkom! Het SLAKKENHUIS is een onderzoek naar het thema thuis. Tijdens meerdere ontmoetingsavonden werd er met jongeren uit de wijk gewerkt aan dit thema. Wat betekent thuis voor jou? Met grote objecten, materialen en kleuren verbeelden de jongeren dit in een kunstuiting onder leiding van kunstenaar Sjoukje Gootjes en creatief producent Elise Doll.

Het derde project wordt begeleid door Yuna Linde vanuit Theater De Makkers. Het team bestaat uit Demi Kleinmeulman en Esther Soppe. Esther Soppe heeft jaren ervaring als productiemanager bij verschillende festivals zoals bevrijdingsfestival Overijssel en Zwolle Theaterstad. Demi Kleinmeulman is (theater)maker en binnen haar werk voelt zij zich verantwoordelijkheid om onderbelichte verhalen aan de kaak te stellen. Volgens haar heeft iedereen wat te vertellen.

 

Esther Soppe en Demi Kleinmeulman gaan samen op zoek naar verbinding. Ze faciliteren een dialoog voor ideeën en belangen die ogenschijnlijk ver uit elkaar liggen, en brengen deze op ludieke wijze bij elkaar. Hun presentatie is daarom enorm inspirerend voor partijen die vanuit verschillende functie of organisaties willen samenwerken en met elkaar een netwerk (willen) vormen.

 

Lijkt het je leuk om bij de presentaties van een of meerdere van de projecten te zijn? Meld je dan hier aan!

 

Kijk ook eens naar