ICC-training VO

Training Cultuurcoördinator VO
Als cultuurcoördinator in het voortgezet onderwijs ben jij de spil voor goed cultuuronderwijs op jouw school. Met een hart voor leerlingen, kunst, erfgoed en media houd jij het overzicht over de inhoudelijke, relationele en operationele kwaliteit van het cultuuronderwijs.

Vanaf september 2021 starten in vier regio’s de landelijke pilot trainingen cultuurcoördinator voortgezet onderwijs. In deze training ga je aan de slag om het cultuuronderwijs op jouw school naar een hoger plan te tillen.

Til het cultuuronderwijs op jouw school naar een hoger plan
Voortgezet onderwijsscholen beschikken vaak al over een (kunstvak)docent met passie voor kunst en cultuur die de rol van coördinator vervult. Zij zijn het aanspreekpunt voor de financiële, inhoudelijke en/of praktische organisatie van cultuuronderwijs.

De borging van deze taak is doorgaans niet officieel vastgelegd en erkend. Ze zijn hier meestal niet voor opgeleid en moeten vaak zelf het wiel uitvinden. Deze docenten geven aan dat zij niet altijd de juiste positie en achtergrond hebben om een gedegen en breed gedragen bijdrage te leveren aan het kwalitatieve cultuurbeleid van de school.

Kortom: er is behoefte aan kennis en vaardigheden rondom: 

 • het ontwikkelen van cultuurbeleid
 • het opzetten en onderhouden van relevante netwerken
 • het ontwikkelen en uitvoeren van doorlopende leerlijnen
 • het creëren van draagvlak binnen de school en in de directe omgeving

Inhoud van de training
Tijdens deze training werk je vanuit je eigen leervraag en werksituatie aan: 

 • het vergroten van je kennis over trends en ontwikkelingen in cultuureducatie;
 • het verhogen van eigenaarschap en betrokkenheid bij collega’s, teams en directie;
 • het vergroten van je netwerk en inzicht krijgen op de mogelijkheden en expertise van culturele instellingen;
 • hoe je als cultuurcoördinator bij kan dragen aan de randvoorwaarden zoals geld, tijd en middelen;
 • het uitwisselen van ervaringen met andere deelnemers van de training;
 • jouw persoonlijke ontwikkeling als cultuurcoördinator;
 • het ontwikkelen van een beleidsplan of ander beroepsproduct voor je eigen school of culturele instelling. 

Na succesvolle afronding van de training ontvang je het certificaat cultuurcoördinator voortgezet onderwijs van het LKCA, dat je kunt opnemen in je Lerarenportfolio.

Opbouw van de training
De training is opgebouwd uit vier fases:

 • Fase 1. Oriënteren: hoe ziet de huidige werkpraktijk eruit? Waar kun jij als cultuurcoördinator het verschil maken?
 • Fase 2. Onderzoeken: welke mogelijkheden heb je om de kwaliteit te verhogen, welke kennis en vaardigheden heb je nodig om een effectieve interventie te doen?
 • Fase 3. Uitvoeren: hoe ga je je plannen uitvoeren en welk effect heeft dit op je plannen in de praktijk?
 • Fase 4. Evalueren: welke inzichten heb je opgedaan in je persoonlijke ontwikkeling en welke volgende stap wil jij gaan zetten? De training wordt afgerond met het formuleren van individuele vervolgstappen die je wilt nemen.

Studiebelasting
De training vraagt ongeveer 40 uur aan inzet (50% bijeenkomsten – 50% zelfstudie, huiswerk en onderzoek). Waarvan minimaal 20 contacturen. De contacturen zullen zowel fysiek als online aangeboden worden.

Kosten
Het programma is nog in ontwikkeling. De richtprijs voor Zwolse deelnemers is € 375,- per persoon (vrijgesteld van btw), dankzij een bijdrage vanuit Fonds Cultuureducatie Zwolle VO

Landelijke Pilot
Cultuur Oost organiseert samen Stadkamer, Rijnbrink en provinciale partners de training cultuurcoördinator voortgezet onderwijs voor de Regio Oost (Gelderland en Overijssel). Kijk voor meer informatie over de pilot en andere regio’s op de website van het LKCA.

De training start in Regio Oost in november 2021. De exacte tijden en locaties volgen spoedig.

Aanmelden
Wil je deelnemen aan de training cultuurcoördinator voortgezet onderwijs, wil je meer informatie of wil je op de hoogte gehouden worden over de nieuwe data? Stuur een mailtje naar Carmen.munsterman@stadkamer.nl of Frances.meester@stadkamer.nl.

In één oogopslag

Datum: november 2021 (exacte data worden nog bekend gemaakt)

Locatie: exacte locatie wordt nog bekend gemaakt

Prijs: Het programma is nog in ontwikkeling. De richtprijs voor de training bedraagt € 750,- per persoon. De richtprijs voor Zwolse deelnemers is € 375,- per persoon (vrijgesteld van btw), dankzij een bijdrage vanuit Fonds Cultuureducatie Zwolle VO

Aanmelden: Wil je deelnemen aan de training cultuurcoördinator voortgezet onderwijs, wil je meer informatie of wil je op de hoogte gehouden worden over de nieuwe data? Stuur een mail naar Carmen.Munsterman@stadkamer.nl of Frances.meester@stadkamer.nl

In één oogopslag

Datum: november 2021 (exacte data worden nog bekend gemaakt)

Locatie: exacte locatie wordt nog bekend gemaakt

Prijs: Het programma is nog in ontwikkeling. De richtprijs voor de training bedraagt € 750,- per persoon. De richtprijs voor Zwolse deelnemers is
€ 375,- per persoon (vrijgesteld van btw), dankzij een bijdrage vanuit Fonds Cultuureducatie Zwolle VO

Aanmelden: Wil je deelnemen aan de training cultuurcoördinator voortgezet onderwijs, wil je meer informatie of wil je op de hoogte gehouden worden over de nieuwe data?
Stuur een mail naar Carmen.Munsterman@stadkamer.nl of Frances.meester@stadkamer.nl