02 november 2021

Leescoördinatoren CBS De Zuidster vertellen over het webinar Rijke Taal

Leescoördinatoren CBS De Zuidster vertellen over het webinar Rijke Taal

Goed leren lezen en schrijven leer je bij uitstek op school. Maar waar moet je als leerkracht beginnen als je moet kiezen uit het enorme aanbod van leerlijnen, methodes, toetsen, handreikingen en tips voor taal en lezen?

Anneke Smits, verbonden aan hogeschool Windesheim en schrijver van het boek ‘Rijke Taal’, gaf tijdens het gelijknamige webinar op 30 september inzicht in wat goed taal- en leesonderwijs is én hoe je daarmee aan de slag kunt gaan.

Lees hier hoe de leescoördinatoren Suzanne Jansen en Janel van Unen van CBS de Zuidster geïnspireerd zijn door het webinar.

Wat heeft je vooral geïnspireerd in het webinar?
Goede prentenboeken bevatten zoveel rijke taal dat je deze ook prima voor kunt lezen in de bovenbouw.

Welke nieuwe dingen heb je gehoord?
“De huidige taalmethodes bevatten veel arme taal. Hier stonden we wel van te kijken, omdat je verwacht dat experts hier goed over na hebben gedacht. Je kunt in plaats daarvan de teksten uit de methodes van wereldoriëntatie inzetten, mits dat rijke teksten zijn. Daarnaast is het heel goed om naar aanleiding van een thema van wereldoriëntatie verhalend voor te lezen in de klas.

Wat heb je er al mee gedaan of ga je ermee doen in de praktijk?
We willen vooral kritisch gaan kijken naar onze taalmethode en onze methode begrijpend lezen. Verder hebben we in de week erna met het schoolteam een informatiebijeenkomst gehad over Focus op Begrip*. Er kwamen veel zaken overeen met de inhoud van het webinar, daardoor is het team inmiddels ook op de hoogte. Daarnaast zitten we als team in een traject om List te integreren in ons onderwijsaanbod.

* Focus op begrip gaat uit van motivatie, kennisopbouw en rijke taal. Deze integrale aanpak maakt korte metten met de fragmentarische manier van onderwijs geven en werkt vanuit een integrale aanpak waarbij wereldoriëntatie de basis vormt. Van hieruit worden boeklessen, voorlezen op niveau en authentieke teksten gekoppeld. Praten, beleving en schrijven heeft hierin ook een centrale plek.

Wil je het webinar terugkijken? Mail dan naar educatie@stadkamer.nl.

 

 

Bekijk meer nieuws