Tuinkamer

Genieten van de zon boven de Zwolse binnenstad? Dat kan vanaf een heel unieke plek! Want wist jij dat Stadkamer Centrum een eigen dakterras heeft? Op de eerste verdieping vind je onze Tuinkamer: een groene oase middenin de stad.

De Tuinkamer is een plek om lekker te lezen of leren. Waar je even kunt bijkomen in het prachtige groen. Kom zitten en geniet van de rust met een lekkere kop Tuinkamerthee van onze zelfgekweekte kruiden.

Leren over de natuur

In en rondom Tuinkamer organiseren we groene activiteiten, lezingen en workshops. We betrekken kinderen bij het creëren van een groen dakterras en leren hen op een speelse manier hoe de natuur werkt. Van zaadje tot vrucht of bloem. Ook duurzaamheid is een belangrijk thema. Zo maken kinderen tijdens workshops als ‘Upcycle now’ iets moois van afval.

Schildering voor schone lucht

Vanaf Tuinkamer heb je uitzicht op een muurschildering van kunstenares Lonneke van Zutphen. Een heel bijzondere afbeelding, want deze is geschilderd met luchtzuiverende verf. Daardoor zuivert de muurschildering de lucht net zoveel als 48 volwassen bomen. Zo zijn de bloemen en vogels prachtig om naar te kijken én ook nog eens goed voor schone lucht!

Meer over de muurschildering

Stekjesbibliotheek

Ook binnen op de eerste verdieping van Stadkamer Centrum is het groen: kom ruilen én delen in onze stekjesbieb! Neem een stekje van je eigen plant mee voor iemand anders, of ruil ‘m met een van onze stekjes.

Zelf ook plantjes stekken?

Check hier de tips! 

Kom ruilen en delen met elkaar!

Zadenbibliotheek

Op zoek naar een smaakvol kruid of een bijzondere bloem? Kom een kijken in onze zadenbibliotheek. We hebben een kast vol zaden in alle soorten en maten. Neem gerust een zakje mee, of nog leuker: ruil jouw zaden voor die van ons!

Boekentip: Zaai een zaadje!

Trek je vrolijkste tuinhandschoenen aan en zet je zonnehoed op want je krijgt enorm veel zin om aan de slag te gaan in je tuin! Dit heerlijke boek leert je alles over het uitzoeken van de leukste zaden, de beste kweekmethodes, kiemduur en het opkweken van de mooiste bloemen en de lekkerste groenten en kruiden. In gedachten zie je in je tuin of op je balkon al een paradijsje ontstaan. Het hele proces wordt uitgelegd met duidelijke instructies, mooie foto's en illustraties. Samen met de handige zaaikalenders is dit een heel informatief boek.

Naast deze titel heeft Stadkamer nog veel meer prachtige tuinboeken in de collectie, kom vooral langs om inspiratie op te doen!

Met behulp van alle tips beleef je hopelijk een succesvol, maar natuurlijk vooral blij, tuinseizoen. Dan kun je in het najaar zaden van je eigen planten verzamelen om volgend jaar te zaaien (ook dat leer je in dit boek). Heb je veel zaden geoogst en deel je graag? Breng ze naar de Zadenbibliotheek!

Gezocht: Vrijwilliger Tuinkamer

Wij zijn op zoek naar een vrolijke vrijwilliger die ons kan helpen bij allerlei werkzaamheden voor Tuinkamer. Heb jij het in de (groene) vingers? 

Bekijk de vacature

Kijk ook eens naar