Exposities

EXPOSITIE SHOW YOUR FACE

Aly Braaksma

Van 15 april tot 31 mei | Stadkamer Zuid

Aly Braaksma (Leeuwarden,1967) heeft haar hele leven een brede belangstelling gehad en de drive om dingen te willen leren en kunnen. Omdat ze als jong volwassene geen keuze kon maken uit de vele studies die haar aanspraken, besloot ze beroepskeuze-adviseur te worden, in de hoop anderen bij hun keuze te kunnen helpen. Als veertiger zette zij het leren letterlijk centraal door de deeltijd PABO te gaan volgen en voor de klas te gaan staan.

Vanuit haar fascinatie voor mensen, gezichten en kleur, schetste zij in 2019 een simpel portretje. Het was de start van een prachtige ontdekkingstocht. In ‘Show your face’ laat Aly voor het eerst haar gezicht zien. En dat van anderen.

De expositie toont een reeks portretten, die een beeld geven van haar leerproces, van de zoektocht naar haar eigen mogelijkheden en naar die van tekenmaterialen. Hoe zou je realistisch rood haar kunnen tekenen? Of de zon op een gezicht. Iemand die gekweld kijkt. Hoe teken je rimpels. Kroeshaar. Tanden. Ieder portret een nieuwe uitdaging of ontdekking.

Het werk van Aly Braaksma bestaat uit realistische portrettekeningen van meer of minder bekende mensen in kleurpotlood of pastel, met oog voor detail en meestal op A4-formaat. Ze is autodidact en laat zich inspireren door dagelijkse onderwerpen en gebeurtenissen zoals een ontmoeting, een nieuwsbericht, een film of een liedje op de radio.

Ze woont sinds dertig jaar in Zwolle-Zuid en werkt vanuit huis. Laat je ook je gezicht zien?

Meer weten?
Aly maakt ook portretten van mensen en dieren in opdracht. Voor een indruk kunt u kijken op haar instagramaccount alybraaksma. Verdere informatie is geheel vrijblijvend op te vragen via bufftitanium@outlook.com

FOTOEXPOSITIE MENSEN ACHTER VERGETEN OORLOGEN

Lieuwe Siebe de Jong 

tot en met 15 mei | Stadkamer Centrum

Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong, fotograaf en filmmaker bij noodhulporganisatie ZOA, reist naar verschillende delen van de wereld om crises in beeld te brengen. 

In deze expositie gaat het om de mens in deze vergeten crises: wat is zijn verhaal, welk leed draagt zij mee, wat droomt een kind? “Als ik hen in de ogen kijk, zie ik verdriet. Maar ook een ongelofelijke veerkracht om dapper door te zetten, dwars tegen alle oorlogsgeweld in. Deze foto's werpen het licht op hún wereld die achter de westerse krantenkoppen verscholen ligt. Niet om toe te kijken, maar om naast onze medemens te staan.” 

ZOA is momenteel actief in twaalf onveilige en onstabiele regio's over de hele wereld en biedt hulp aan mensen die lijden onder gewapende conflicten of natuurrampen. Daarmee is ZOA vaak aanwezig in talloze oorlogen die als ‘vergeten’ of ‘verwaarloosd’ worden bestempeld, bijvoorbeeld in Ethiopië, Sudan en Syrië. ZOA helpt kwetsbare mensen in nood, op die plekken waar een hevige crisis is door een oorlog of natuurramp. Met noodhulp, maar ook met activiteiten om weer een nieuw bestaan te kunnen opbouwen. 

Nieuwsgierig naar meer filmwerk en/of fotografie van Lieuwe? Kijk op instagram.com/lieuwesiebedejong

Kijk ook eens naar