Exposities

 

.

EXPOSITIE VERHALEN UIT DIEZE

Van 17 mei tot 16 juni | Stadkamer Centrum

In 2024 is team archeologie van de gemeente Zwolle gestart met archeologisch onderzoek bij de Stilohal, in het hart van de wijk Diezerpoort. Dit gebied lag ooit in de oude buurschap Dieze en maakte deel uit van de Diezerenk. Tot aan de jaren ‘60 was dit een van de belangrijkste tuinbouwgebieden van Zwolle. Na 1964 veranderde de wijk drastisch door woningbouw.

In deze expositie staan persoonlijke verhalen over Dieze rond de jaren ’60 centraal. Samen met archeologische vondsten, historische foto’s en video’s brengen deze herinneringen het verleden van Dieze opnieuw tot leven. Een unieke expositie waarin bodem en bewoners samen een blik werpen op een wijk vol geschiedenis.

EXPOSITIE KUNSTPROJECT BUREN

Van 20 juni - 11 juli | Stadkamer Centrum

Kunstproject ‘Buren’ is een kunstwerk waaraan verschillende Zwollenaren op creatieve wijze hebben meegebouwd door middel van een eigen box vorm te geven.  Deze boxen bestaan uit een kartonnen doos met aan de buitenzijde een zelfportret van de kunstenaar en aan de binnenzijde een ‘museum van jezelf’.

Samen vormen de boxen een ‘Wall of fame’ waarbij je als toeschouwer nader kennis kan maken met de persoon achter een portret door de box te openen. Het kunstwerk laat zien dat ieder persoon uniek is, maar ook dat onze wensen en dromen vaak overeenkomen: fijn wonen in een gezonde en veilige omgeving met aardige buren. Eigenlijk zijn we allemaal gelukszoekers!

Opening 20 juni

Op 20 juni om 15.00 uur vindt er een feestelijke opening plaats van de expositie waarbij alle kunstenaars aan het project aanwezig zullen zijn. Als bezoeker kan je tijdens de opening ook een bijdrage leveren aan dit kunstwerk door een box mee te nemen en jouw eigen ‘Museum van jezelf’ te maken.

EXPOSITIE RIJKER DAN EEN MILJONAIR

t/m 20 mei | Stadkamer Centrum

De angst voor armoede is een gevoel dat iedereen kent. Maar, het is niet gemakkelijk om erover te praten. Wat betekent het om je arm of rijk te voelen? Heeft dit altijd te maken met het wel of niet hebben van geld? En wanneer voel je je Rijker dan een Miljonair?

Rijker dan een Miljonair is een artistiek programma van social designer Madelinde Hageman en design antropoloog Tina Lenz waarbij deelnemers via radicale verbeelding collectief uiting geven aan persoonlijke percepties van armoede en rijkdom. Met bewoners in Dieze-Oost wordt emotioneel kapitaal (uit)gedrukt via een mobiele drukkerij en gieterij. Deze drukkerij en gieterij zijn ontworpen en gemaakt door Buurtwerkplaats Noorderhof als onderdeel van ons programma 'Nieuwe Perspectieven', waarbij kunstenaars en ontwerpers hun licht laten schijnen op sociaal maatschappelijke onderwerpen.

Met die drukkerij zijn Tina en Madelinde gestart bij Stadkamer, door de stad naar Dieze-Oost 'gereisd' en weer terugkomen. Samen met de bewoners hebben ze de expo geopend op 15 april dit jaar. De zon scheen geweldig, dus het was een extra feestelijke middag. (zie foto in de bijlage!)


Met dit werk belichten Tina, Madelinde en de bewoners armoede en rijkdom vanuit een nieuw perspectief en trachten het sociale paradigma in Nederland onder handen te nemen. Ze streven naar een menselijke omgang omtrent armoede en rijkdom waarbij symboliek en verbeelding wordt ingezet.

Nederland van de vrije geest

1 t/m 30 juni

Deze tentoonstelling herdenkt 80 jaar bevrijding in Nederland, om de vrijheid in Nederland te waarderen en te vieren, evenals al diegenen die hebben gevochten, verdedigd en hun leven hebben opgeofferd voor de principes van vrijheid van gedachte en meningsuiting. De tentoonstelling toont enkele visuele ontwerpen gewijd aan de thema's vrijheid van meningsuiting, de ervaring van ballingschap als gevolg van onderdrukking en een visuele documentatie van een hedendaagse methodologische vorm van onderdrukking gebruikt door tirannieke regeringen.

Terwijl we 80 jaar bevrijding herdenken, is het belangrijk om de lange historische betrokkenheid te erkennen in een eeuwenlange strijd om vrijheid te handhaven tegen tal van repressieve ideologieën die het fundamentele principe van vrijheid, diversiteit en verschil niet erkennen. Nederland heeft, samen met vele onderscheidende unieke culturele kenmerken, een onschatbare reputatie opgebouwd als beschermer van de onderdrukten en de thuisbasis van vrije geesten zoals Descartes en Spinoza. deze erfenis die behoud rechtvaardigt moet worden gehandhaafd.

Deze vrije geesten\denkers, die beschikken over non-conformistische en sceptische perspectieven die de sociopolitieke normen uitdagen, dragen ondanks hun vervolging bij aan de expansie van het collectieve bewustzijn, beïnvloeden transformatieve veranderingen en stimuleren maatschappelijke ontwikkeling.

De ontwerpen zijn een poging om filosofische concepten visueel weer te geven en dienen als herinnering aan het belang van waakzaamheid bij het beschermen van onze vrijheden, en dat solidariteit met degenen die onderdrukt worden een dringende inspanning blijft om de waarden van vrijheid hoog te houden in het licht van de huidige bedreigingen van een rechtvaardige democratische diverse samenleving.

Tentoongestelde concepten:

  • Overblijfselen van Orpheus: Memento Mori (herinnering aan de dood).
  • Verbrijzelde identiteit: Kin-Tsugi (goud-schrijnwerk), een Japans Zen-concept.
  • Concept IBG: International Brahmic Green - geïnspireerd door Treachery of Images*.
  • Inclusief een lyrische collage: een mythopoëtische reflectie op de ballingschapervaring.
* Treachery of Images is ook van toepassing op bewegende beelden (personen) die we dagelijks tegenkomen.

Anmaar Nabolsy

Een autonoom ontwerper en onderzoeker, die experimenteert met het ontwikkelen en creëren van conceptuele visuele ontwerpen die de nadruk leggen op een benadering van concept boven visuele vorm. Hij is al 15 jaar betrokken bij kennismanagement in de kunst- en cultuursector, gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van publicaties in die domeinen. Daarnaast werkte hij in verschillende vredesmissies van de Verenigde Naties op de ICT-afdeling en volgde hij een opleiding in politieke conflictanalyse en -oplossing. Geboren en getogen in de oude stad Damascus, de oudste bewoonde stad ter wereld, heeft hij een mix van etnische en religieuze achtergrond. In 2015 vestigde hij zich in Nederland, heeft een atelier in Zwolle en is bezig met het opzetten van een conceptuele ontwerpstudio.

Meer informatie: info@metamorphic-concepts.org

Kijk ook eens naar