Exposities

VAN ZOOI NAAR MOOI:

Leerlingen Thorbecke presenteren circulaire lampen

Van 27 januari tot 24 februari in Stadkamer centrum (2e verdieping)

Tijdens een tien weken durend project zijn leerlingen van het Technasium van de Thorbecke scholengemeenschap in de huid van productontwerpers gekropen. In opdracht van Stichting kringloop Zwolle hebben de leerlingen nieuwe lampen ontworpen bestaande uit restmaterialen en restproducten van de kringloop. Dit alles met als doel om bewustwording te creëren van de hoeveelheid goede spullen die worden weggegooid. De leerlingen hebben zich verdiept in het ontwerpproces, het werken met nieuwe (oude) materialen en het veilig maken van lampen. Tijdens deze middag presenteren de leerlingen hun lamp aan de opdrachtgever en andere geïnteresseerden. Naderhand zullen de lampen een tijdje te zien zijn op de bovenste verdieping van de Stadkamer. 

JEHUDI VAN DIJK

Van 3 januari tot 4 februari 2023 in Stadkamer centrum

De artistieke loopbaan van Van Dijk is een ietwat grillig kronkelpad dat ergens in de jaren negentig begint op de Kunstacademie in Kampen. In zijn studietijd legt hij zich toe op theatervormgeving en bouwt hij daarna toneelbeelden voor veel kleine theatergezelschappen in de regio Zwolle. Daarnaast is hij werkzaam als docent vormgeving op de Dramadocentenopleiding van ArtEZ in Zwolle. 

In de loop der jaren verplaatst hij zijn werkzaamheden van de vorm naar de inhoud en begint hij met het schrijven van (jeugd)theaterteksten. Een tijd lang werkt hij innig samen Theatergroep Noortje Licht in Kampen, die een aantal van zijn teksten op de planken brengt. In 2008 legt Van Dijk zijn werkzaamheden geruime tijd stil om geleidelijk aan weer terug te komen met nieuwe teksten en autonome tekeningen, schilderijen, collages  en videoclips.
Inmiddels maakt Jehudi ook collagegedichten, of ‘knip- en plakpoëzie’ zoals hij het zelf noemt. In 2021 verscheen na een uiterst succesvolle crowdfundcampagne zijn eerste bundel met de simpele titel '60 Collagegedichten'.

Van Dijk heeft inmiddels meer dan 200 collagegedichten geschreven. Hij geeft regelmatig kleinschalige poëzieworkshops en een aantal van zijn gedichten  zijn ‘geadopteerd’ door de Zwolse muzikanten Bertolf Lentink, Esther Groenenberg en Dries Bijlsma. Zij hebben de gedichten omgewerkt tot liedjes die in 2023 op plaat zullen verschijnen.

De collagegedichten en tekeningen van Jehudi van Dijk zijn te bekijken op  op de Facebook-pagina van Jehudi van Dijk en op zijn Instagram

Foto: Kasper Veenstra

Kijk ook eens naar