Kinderopvang

Team Media- en taal werkt samen met de kinderopvang aan leesbevordering en het bevorderen van digitale vaardigheden. We adviseren, begeleiden en faciliteren kinderopvanglocaties met een aantrekkelijke (voor)leesplek in de kinderopvang, een collectie geschikte boeken, deskundigheidsbevordering van pedagogisch medewerkers, betrekken van ouders, een voorleesplan en samenwerking in een leesbevorderingsnetwerk.

Op de deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt over leesbevordering voor de doelgroep kinderopvang. 

 

Deskundigheidsbevordering

 • Cursus Voorleescoördinator: Als voorleescoördinator zorg je er op jouw locatie voor dat het voorlezen een vast onderdeel op de groep is, dat er genoeg aansprekende boeken op de locatie zijn en dat er een uitdagende leesomgeving is. Tijdens deze cursus krijg je meer achtergrondinformatie waardoor je het voorlezen op jouw locatie nog meer vorm kunt geven. 

 • Cursus Leesbevordering in de BSO: Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor pedagogisch medewerkers in de BSO om het lezen en het leesplezier ook na schooltijd te stimuleren. Je leert in deze training om kinderen te enthousiasmeren voor kinderboeken en lezen en draagt zo bij aan hun lees- en taalontwikkeling. 

 • Cursus betekenisvol voorlezen: Tijdens de cursus betekenisvol voorlezen krijg je meer achtergrondinformatie over (voor)lezen, de leesontwikkeling 0 tot 4 jaar en tips en tools om meer met een boek te doen dan alleen voorlezen.  

 • Inspiratiebijeenkomsten: Jaarlijks organiseren we twee bijeenkomsten waarin je geïnspireerd wordt op het gebied van voorlezen voor kinderen van 0 tot 6 jaar. 

 • Inspiratiepagina voor de leeslijn 0-18 jaar: Speciaal voor alle betrokkenen bij de doorgaande leeslijn, van kinderopvang tot basisonderwijs en voortgezet onderwijs, heeft Stadkamer de 'inspiratiepagina voor de leeslijn 0-18' in het leven geroepen. Het doel van deze padlet is om elkaar te inspireren en op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen, handige tips en interessante voorbeelden. Neem gauw een kijkje en deel ook vooral jouw bijdrage!

Flyers kinderopvang 

Speciaal voor ouders van kinderen en de kinderopvang hebben wij een aantal handige flyers en folders verzameld die je gratis bij ons kunt bestellen. Klik op onderstaande button en bestel de folders die jij interessant vindt! 

Landelijke campagnes

Voor de doelgroep Kinderopvang zijn er jaarlijks diverse nationale (lees)campagnes en projecten, zoals de Nationale Voorleesdagen en de Media Ukkie Dagen. Tijdens deze themaweken wordt er door Stadkamer verschillende activiteiten georganiseerd in Stadkamer en daar buiten. Hierbij werken we graag samen met het onderwijs.

De campagnes op een rij:

Nationale Voorleesdagen (januari)

Boeken zijn leuk én belangrijk voor peuters en kleuters. Daarom schenkt Stadkamer tijdens de Nationale Voorleesdagen extra aandacht aan deze doelgroep. Het doel is om het voorlezen aan kinderen tot 6 jaar te stimuleren. Daarbij staat het Prentenboek van het Jaar centraal. Tijdens de Nationale Voorleesdagen kunnen peutergroepen op bezoek komen bij Stadkamer.

Voor meer informatie over deze campagne en de boeken tips klik hier: De Nationale Voorleesdagen | Hebban.nl | Hebban.nl

Nationale Voorleesontbijt (januari)

De Nationale Voorleesdagen worden afgetrapt met het Nationale Voorleesontbijt. Overal in het land lezen bekende en minder bekende Nederlanders voor uit het Prentenboek van het Jaar. In Zwolle komen onder anderen gemeenteraadsleden op bezoek bij kinderopvanglocaties om het boek voor te lezen. Vanaf november kun je je hiervoor weer aanmelden!

Media Ukkie Dagen (maart)

In het voorjaar vinden de Media Ukkie Dagen plaats. De campagneweek richt zich op ouders en (professionele) opvoeders en het belang van mediaopvoeding voor 0- tot 6-jarigen. Kijk voor meer informatie op www.mediaukkiedagen.nl.

Week van de Mediawijsheid (november)

Tijdens de Week van de Mediawijsheid staat heel Stadkamer in het teken van de (nieuwe) media. Voor alle leeftijden worden activiteiten georganiseerd. Kijk voor meer informatie op www.weekvandemediawijsheid.nl.

Tips 0 – 4 jaar voor de kinderopvang

 • Stadkamer in alle talen

Laagdrempelige uitleg over Stadkamer. Beschikbaar met ondertiteling in verschillende talen. Klik hier voor het filmpje!

 • VoorleesExpress

In dit filmpje wordt (in verschillende talen) uitgelegd wat de VoorleesExpress is. Handig om ook met ouders te delen! Klik hier voor het filmpje!

 • Boekfiets

Op de locaties van Doomijn, Partou en Prokino zetten we de Boekfiets in om het voorlezen op de groep te stimuleren en te borgen. De Boekfiets is een speciaal ontwikkelde bakfiets gevuld met kinderboeken, spelmaterialen en een muziekinstallatie. 

 • BoekStart op de groep

Kant en klare boekideeën voor op de groep. Klik hier voor een flinke dosis inspiratie! 

 • Prentenboeken in alle talen

Hier vind je audio-vertalingen van mooie prentenboeken. Deze vertalingen zijn met veel liefde gemaakt door vrijwilligers en worden door hen aan je voorgelezen. Klik hier voor luisterplezier!

 • Jeugdbibliotheek

Hier staan links naar luisterbieb en e-books, waar ook veel aanbod is voor kinderen tot 4 jaar. Klik hier voor het volledige aanbod!

 • Digitale voorleestas

Lees mee vanuit onze Digitale Voorleestas met prentenboeken & doe-, zing-, speel- en praatopdrachtjes. Samen lezen was nog nooit zo leuk! Ga actief aan de slag aan de hand van een mooi prentenboek. Klik hier voor meer informatie over de voorleestas!

 • Global Storybooks Portal

Deze portal is een gratis meertalige site voor kinderen en jongeren wereldwijd. Lees, download en luister naar een grote verscheidenheid aan geïllustreerde verhalen uit het African Storybook en andere open sites. Klik hier voor het portaal!

Contact

Heb je vragen? Neem dan gerust contact op met één van onze medewerkers van de kinderopvang.Kijk ook eens naar